Show/Hide Left Push Menu
060 618 44 77
{title}

SAVETI ZA NEGU KOSE NA MORU, BAZENIMA I +35C

UV zraci nisu štetni samo za kožu, već one mogu oštetiti vlasi i učiniti ih sklonijima pucanju, isušiti teme i izbledetiboju. Zbog toga je na nju potrebno nanositi proizvode sa zaštitnim faktorom, savetuju frizeri i naglašavaju kako je to temelj svakodnevne nege kose leti.

Prema tipu kose: 

Danas postoji velik izbor proizvoda koji pružaju UV zaštitu. Oni s masnim tipom kose trebali bi koristiti sprejeve, koji postoje i u vodootpornom obliku. Za suhu i normalnu kosu pogodne su i zaštitne kreme kao i regeneratori koji se ne ispiraju nakon pranja, a čuvaju vrhove od pucanja. Osetljivu kosu i onu kojoj nedostaje volumena najbolje će zaštiti pene s UV filterom, koje će ujedno frizuri dati i željenu punoću.

Na moru:

Prie odlaska na letovanje, frizeri savetuju skraćivanje vrhova, jer će u suprotnom vlas još dublje pucati, pa ćete nakon povratka morati još više skratiti kosu kako bi se riješili oštećenih delova

Kosu treba svakodnevno ispirati od soli, jer premda vam se možda čini kako sol pomaže u oblikovanju frizure, ona je čini lomljivom i taj se efekt vidi tek nakon letovanja.Šamponom treba prati kosu svaka dva dana te izbegavati proizvode za negu koji sadrže alkohol.

Poželjni modni dodaci:

Ešarpe, marame i šeširi poželjni su dodaci koji mehanički štite vašu kosu od štetnog utjecaja sunca, a obavezno ih je nositi ako se izlažete suncu u periodu od 10 do 15 sati. Ako nemate zaštitno sredstvo namijenjeno isključivo za kosu, poslužit će i obična krema za sunčanje koju treba utrljati i rasporediti od temena do vrhova nakon svakog kupanja. Navečer kremu isperite šamponom i nanesite regenerator namijenjen vašem tipu kose. 

Na bazenu:

Štetni uticaji hlora iz bazena najviše preti oboleloj kosi. Zbog toga bi pre ulaska u bazen kosu trebalo isprati vodom iz tuša i nanijeti zaštitno ulje koje će spriječiti promenu postojeće boje.

Za svaki dan:

Iako niste na letovanju , kosu pak treba štititi odgovarajućim proizvodima jer je UV zračenje jednako snažno i u kontinentalnim krajevima. Stručnjaci savetuju upotrebu blažih šampona tokom leta, jer će jaki preparati dodatno isušiti kosu. Dubinski balzam kao i maske nakon pranja najvažniji su korak u hidratizaciji kose tokom leta.

Ako je već oštećena...:

Na oštećene vrhove nakon pranja kose nanesite jojobino ulje, jer ono ima snažan efekt na regeneraciju vlasi. Ako su vrhovi iznutra suhi, ulje jojobe možete naneti na njih nekoliko puta tokom dana. Maske iz kućne radinosti također mogu "oživeti" oštećenu kosu. Masku od maslinova ulja, jaja i avokada treba se izmutiti i ostaviti da stoji na kosi najmanje pola sata, a još će bolje delovati.

Za sva pitanja stojimo na raspolaganju. Vaš Gagi. :)

-->